18 March 2010

Dare To Ask Dato' Sri Najib About Manchester United? Yes...I Am...


13 Mac 2010 merupakan hari bersejarah dalam hidupku apabila aku antara 300 orang yang bertuah dijemput untuk menghadiri majlis Jamuan Petang 1Malaysia Bersama YAB Dato' Sri Najib Razak di kediaman rasmi Perdana Menteri Malaysia di Kompleks Seri Perdana, Putrajaya.


Majlis ini diadakan bagi meraikan  rakan-rakan online PM sama ada di Facebook atau Twitter. Ianya bermula apabila aku mendapat tahu bahawa PM akan mengadakan jamuan untuk sesiapa yang menjadi rakan online beliau bagi bertemu dan beramah mesra dengan PM secara live!. Jadi aku pun register la kat blog 1Malaysia beliau tanpa mengharap sangat pun kan... :)

Sehinggalah aku menerima email "Kamal Affendi bin Abd Samad, Anda Dijemput" dan sender nya ialah Najib Razak! Dan email itu adalah seperti dibawah ini....


Macam tak percayakan...tapi mungkin dah rezeki aku... Alhamdulillah...Jadi aku pun reply la untuk hadir,rugi woooo kalo tak pegi...tapi kena sertakan satu soalan untuk PM...hurm, agak-agak apa la aku nak tanya kat PM ni...jadi aku post la kat FB, kot-kot ada yg bole bagi idea kat aku...jadi kat FB ada yang suruh tanya pasal bonus tahun ni la, tanya projek juta-juta la... ahahaha...macam-macam...so i decided to ask my own question... and the question is....


i know...what a question right?aku pun tak expect la dengan soalan ini aku terpilih untuk ajukannya pada PM nanti...dan dari lebih kurang 7 orang yang terpilih semasa sesi dialog dengan PM tu, aku adalah orang yang kedua untuk bertanyakan soalan aku pada PM...semasa aku nyatakan yang aku ni penyokong Liverpool, ada yang bertepuk dan ada yang boooo.. aku... uhuhuhu...tapi ada aku kisah.. :P

Okla,berikut antara jawapan PM yang aku ingat.... PM bertanya berapa ramai fans MU dalam dewan tu, wah...ramai gak...(yg angkat tangan tu berpura-pura,aku tau..ahahha)..pastu PM bertanya plak berapa ramai fans Liverpool...perghh,ramai gak...(bangga aku,ada gak yg support...ehehehehe) pastu PM ckp yg anak pompuan dia pun fan Liverpool and her daughter said that "Liverpool is the team of future"...but PM replied, "yeah...that's for 10 years ago..."...wah,boleh tahan gak PM ni..pedas sungguh jawapanmu itu...ahahaha...

Tapi yang aku tak sangka, malam tu soalan aku tu disiarkan kat TV3 masa Buketin Utama...prime time tu... ahahahaha...so bolela tengok kat atas tu..walaupun sekejap,tp bolehlah gak naikkan rating TV3 pada siaran tu... ahahahaha...

Ok pada majlis tu aku duduk di Table 9 di mana pelbagai kaum dan agama duduk bersama sesuai dengan konsep 1Malaysia yang diketengahkan. Ada yang datang dari Seremban, Subang Jaya, KL dan lain-lain lah. Ada yang keje dengan Proton, student dan best skali brother ni buat advertising dan animation. Dia kata tengah buat production cartoon Cingkus Blues, the first 2D animation from Malaysia is to be shown on the Nickelodeon channel. Mantap kan...

Nak dijadikan cerita, memangla berhajat nak amik gambar dengan PM & dapatkan autograph dia tapi ramai sangat org...tak kesampaian hajatku...last2 amik gamba dengan anak laki dia iaitu Ashman Razak. Pun jadi la kan... main turn table tu...Ashman ni jd Dj kejap masa kitaorang tengah makan... Dahsyat...



Last sekali, ada la amik gambar ramai2 dengan PM & wife...punya la bersesak-sesak...aku paham,semua excited...ahahahaha...masa nak balik tu sempatla salam dengan PM dan tanya dia... "M.U. yer Dato' Seri" and he replied.."Yer..M.U"... ahahaha...lawakkan...dalam banyak-banyak soalan,itu gak yang aku tanya... ;P


Last sekali, saya nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada Dato' Sri Najib Razak & family kerana menjemput dan mengadakan majlis yang sungguh bermakna kepada kami. Diharap majlis ini akan diadakan lagi bagi memberi peluang kepada rakyat untuk lebih dekat dengan pemimpin negara. Sesungguhnya gagasan 1Malaysia itu sangat baik dan dapat dilihat pada majlis itu dimana semua rakyat tanpa mengira kaum dapat bersama-sama dan berkenalan antara satu sama lain.



P/s : Walaupun Dato' Sri Najib penyokong M.U tetapi saya tetap penyokong Liverpool. Kita jumpa Ahad ini di Old Trafford... Oh yeahhhh....
Youl'll Never Walk Alone!

16 March 2010

BPL : Liverpool - 4 vs Portsmouth - 1

Yessss....Liverpool kembali untuk bersaing apabila menundukkan kelab tercorot Liga Perdana Inggeris, Portsmouth 4-1 pada perlawanan awal pagi tadi. Liverpool membuka jaringan pada minit ke-26 melalui Torres hasil hantaran Maxi Rodriguez yang tidak mensia-siakan kesilapan goalkeeper Portsmouth, Jamie Ashdown.



Keunggulan Liverpool semakin ketara dua minit kemudian apabila umpanan lambung Glen Johnson dari sisi kanan diterima oleh Torres, yang kemudian memberikan bola kepada Babel untuk disudahkan

Liverpool terus mendahului 3-0 setelah gerakan Steven Gerrard dimanfaatkan dengan baik oleh Aquilani iaitu gol pertamanya bersama Liverpool. Terus mengasak, Torres menunjukkan kehebatannya apabila menjaringkan gol ke-empat Liverpool pada minit ke 77. Portsmouth memperoleh gol saguhati menerusi Nadir Belhadj.

Liverpool 4 - 1 Portsmouth

Scoring Summary
Liverpool      Portsmouth
Fernando Torres (26)Nadir Belhadj (88)
Ryan Babel (28)
Alberto Aquilani (32)
Fernando Torres (77)
Match Stats

Liverpool Portsmouth
Shots (on Goal) 25(9) 9(3)
Fouls 10 16
Corner Kicks 8 4
Offsides 0 1
Time of Possession 65% 35%
Yellow Cards 0 2
Red Cards 0 0
Saves 2 5
Match Information
Stadium: Anfield, England
Attendance: 40,316
Match Time: 20:00 UK
Official(s):
Stuart Attwell (Referee)
Teams
Liverpool Portsmouth
25 Pepe Reina21 Jamie Ashdown
Daniel Agger35 Marc Wilson
23 Jamie CarragherRicardo Rocha
22 Emiliano InsuaHermann Hreidarsson
Glen Johnson16 Steve Finnan
20 Javier Mascherano11 Michael Brown
Alberto AquilaniPapa Bouba Diop
19 Ryan BabelJamie O'Hara
17 Maxi Rodríguez39 Nadir Belhadj
Fernando Torres24 Aruna Dindane
Steven GerrardFrederic Piquionne
Youl'll Never Walk Alone!

13 March 2010

MSL : Kelantan - 0 vs Selangor - 0

Jadual padat menjadi cabaran utama Selangor kerana terpaksa bermain tiga kejohanan berbeza dalam masa serentak iaitu Liga Super, Piala FA dan sebagai wakil tunggal Malaysia dalam Piala AFC 2010. Mungkin keletihan juga menjadi punca Selangor hanya mampu seri tanpa jaringan dengan Kelantan di Kota Bahru malam tadi.

Kelantan menguasai hampir keseluruhan perlawanan yang berlangsung dalam hujan di hadapan kira-kira 20,000 penonton namun dihampakan tindakan penyudah lemah dan kekebalan benteng pelawat.



Peluang terbaik Selangor hadir pada minit ke-39 apabila Hardi Jaafar menerima hantaran 'through ball' cantik namun sepakannya melambung tinggi tatkala hanya berhadapan dengan penjaga gol lawan, Khairul Fahmi.

Keadaan perlawanan tidak berubah di separuh masa kedua dengan Kelantan menguasai perlawanan namun gagal menembusi benteng pertahanan Selangor yang dikemudi Khairul Anuar Baharom.
Selangor hampir menghukum kegagalan tuan rumah menyempurnakan deretan peluang yang terhidang namun peluang yang diperolehi masing-masing oleh Amri Yahyah dan pemain gantian R. Surendren gagal disudahkan sekaligus mengakhiri perlawanan dengan keputusan 0-0.

SELANGOR: 21.Hamsani Ahmad, 3.Razman Roslan, 5.Khairul Anuar Baharum, 6.Nasriq Baharom, 15.P.Gunalan, 20.Amirulhadi Zainal (19.D.Surendran), 12.Bunyamin Umar, 14.Hardi Jaafar, 8.Safiq Rahim (4.Asraruddin Putra Omar), 17.Amri Yahyah (c), 10.Safee Sali (23.R.Surendren)

PERLAWANAN SETERUSNYA

SELASA (16 MAC 2010)

                                                  SRIWIJAYA FC VS SELANGOR


(STADIUM JAKA BARING, PALEMBANG)


Youl'll Never Walk Alone!

12 March 2010

Europa League : Lille 1 - vs Liverpool - 0

Rafa Benitez semakin tercabar di Liverpool apabila tewas kepada Lille dalam perlawanan pertama 16 pasukan terakhir Europa League. Walaubagaimanapun Rafa tetap yakin bahawa pasukannya itu akan berjaya mara ke peringkat seterusnya apabila Lille bertandang ke Anfield nanti.

Setelah tewas kepada Wigan dalam Premier League, fanatik The Reds mengharapkan Liverpool akan bangkit dalam perlawanan ini. Tetapi sungguh menghampakan apabila Liverpool ditewaskan oleh sepakan percuma yang diambil pemain berusia 19 tahun, Eden Hazard ketika perlawanan berbaki enam minit. 


Perlawanan peringkat kedua akan diadakan pada 18 Mac, dan Liverpool bakal menghadapi perlawanan itu tanpa kelebihan gol di tempat lawan selepas dua penyerang harapan iaitu Fernando Torres dan Ryan Babel gagal menyudahkan peluang. 

Torres yang hanya beraksi dalam perlawanan keduanya selepas kembali daripada kecederaan sempat menguji penjaga gol Lille, Mickael Landreau, namun keseluruhannya tidak banyak percubaan dilakukan bintang Sepanyol itu.

Pasukan The Reds akan kembali beraksi dalam saingan liga dengan menentang kelab tercorot, Portsmouth, pagi Selasa ini. Waktu pagi yang kurang membawa tuah kepada Liverpool sejak kebelakangan ini....


Lille 1 - 0 Liverpool

Scoring Summary
Lille Liverpool
Eden Hazard (85) 
Match Stats

Lille Liverpool
Shots (on Goal) 8(4) 7(6)
Fouls 13 20
Corner Kicks 4 3
Offsides 3 2
Time of Possession 57% 43%
Yellow Cards 2 2
Red Cards 0 0
Saves 5 5
Match Information
Stadium: Lille Metropole
Attendance: 18,000
Match Time: 18:00 UK
Official(s):
Alan Larsen (Referee)

Teams
Lille Liverpool
16 Mickael Landreau25 Pepe Reina
18 Franck Beria23 Jamie Carragher
15 Conceicao EmersonGlen Johnson
23 Adil RamiDaniel Agger
Florent Balmont22 Emiliano Insua
10 Ludovic ObraniakSteven Gerrard
24 Antonio Mavuba20 Javier Mascherano
Yohan Cabaye21 Lucas
22 Aurelien Chedjou Fongang18 Dirk Kuyt
26 Eden HazardFernando Torres
17 Pierre-Alain Frau19 Ryan Babe

Youl'll Never Walk Alone!

10 March 2010

FA Cup : Pos Malaysia FC - 1 vs Selangor - 5



Selangor terus menyambung watak garang dengan kali ini membaham pendatang baru, Pos Malaysia 5-1 dalam perlawanan pertama, suku akhir Piala FA di Stadium Selayang, malam tadi. Dua jaringan daripada Amri Yahyah dan Rudie Ramli serta satu jaringan Safee Sali meletakkan Selangor kini sudah sebelah kaki melangkah ke separuh akhir bertemu sama ada KL Plus atau Negeri Sembilan.

Dua gol awal Amri bermula dengan rembatan kencang dalam kotak penalti minit ke-22, disusuli tolakan mudah ke gawang lawan lima minit kemudian. Tiga minit sebelum rehat, Amri mengumpan bola kepada Safee yang kemudian meluru ke dalam kotak penalti menyempurnakan gol ketiga Selangor.

Separuh masa kedua, Selangor menambah jaringan menerusi Rudie Ramlie (m-70 dan 78) manakala gol tunggal Pos Malaysia oleh Khairul Zal Azmi (m-77). Namun Selangor yang berstatus juara bertahan tidak boleh leka dengan kemenangan ini kerana masih perlu mengharungi baki 90 minit perlawanan suku akhir kedua yang bakal berlangsung di Stadium Shah Alam pada 20 Mac depan.

Jumaat ini, Selangor akan bertemu Kelantan di Stadium Sultan Muhammed IV, Kota Bharu untuk aksi Liga Super yang diawalkan sehari. Ini kerana, Selangor selepas itu akan bertandang pula ke Palembang, Indonesia untuk bertemu Sriwijaya FC pada saingan Piala AFC 2010, Selasa depan.

POS MALAYSIA: 22.Shahruddin Ismail, 4.Khairul Zambry Zulkeply, 6.Fadhullah Yunfisar (c) (18.Roslan Basiron), 15.Azirol Ramli, 21.Faizal Nasir, 19.G.Puaneswaran, 8.Rahim Abu Bakar, 16.Arman Zairi Md Johan, 23.Zafran Olibullah (13.Hafizi Aminuddin), 7.Hanifuddin Abd Rahman, 9.Ahmad Sawai Din (12.Khairul Zal Azmi).

SELANGOR: 21.Hamsani Ahmad, 3.Razman Roslan, 5.Khairul Anuar Baharum, 6.Nasriq Baharom, 15.P.Gunalan, 20.Amirulhadi Zainal, 12.Bunyamin Umar, 14.Hardi Jaafar (4.Asraruddin Putra Omar), 8.Safiq Rahim, 17.Amri Yahyah (c) (9.Rudie Ramli), 10.Safee Sali (18.Liew Kit Kong)

PERLAWANAN SETERUSNYA

JUMAAT (12 MAC 2010)


                                                        KELANTAN VS SELANGOR

(STADIUM SULTAN MUHAMMED IV, KOTA BAHRU)
Youl'll Never Walk Alone!

09 March 2010

BPL : Wigan Athletic - 1 vs Liverpool - 0

Haihhhh...kecewa betul la dengan game ni...kenapa dengan team2 bawahan ni Liverpool asyik hilang point je...pagi2 dah terima sms dari membe2 Liverpool aku yang kecewa dengan game ni... kat FB pun sama, meluahkan perasaan...dah macam kaunselor plak aku ni... ahahaha...

Selepas terjaga pkl 4.20 pagi, terasa malas aku nak tengok game pagi tadi. Rasa nak sambung tido je...tapi alang-alang dah jaga, ku gagah kan diri ini untuk tengok juga. Seperti game-game away Liverpool yang lain, game huru-hara...tidak keruan...semua tak menjadi...dan seperti biasa keadaan itu akan diambil kesempatan oleh team lawan. 


Akhirnya akibat kesilapan Kuyt yang dengan tenang memberikan bola kepada pihak lawan, Wigan mendahului dengan gol jaringan oleh Hugo Rodallega pada minit ke-35 perlawanan. Tanpa berlengah lagi aku pun tutup TV dan sambung tido walaupun ada separuh lagi perlawanan. Dan gol itu nampaknya bertahan sampai habis perlawanan.

Keputusan ini betul-betul buat aku bengang. Kalau asyik tercicir point je, mcmana nak dapat tempat ke Champions League. Lepas tu cicir point  dengan team2 bawahan. Terseksa jiwa raga ku... ehehehehe... Kepada membe2 Liverpool ku...Sabar... Masa yang indah itu akan tiba jua... muahahahaha...


Wigan Athletic 1 - 0 Liverpool 

Scoring Summary
Wigan Athletic Liverpool
Hugo Rodallega (35)
Match Stats

Wigan Athletic Liverpool
Shots (on Goal) 13(4) 13(0)
Fouls 15 14
Corner Kicks 4 7
Offsides 0 1
Time of Possession 38% 62%
Yellow Cards 1 5
Red Cards 0 0
Saves 0 3
Match Information
Stadium: DW Stadium
Attendance: 17,427
Match Time: 20:00 UK
Official(s):
A Marriner (Referee)
Teams
Wigan Athletic Liverpool
Chris Kirkland25 Pepe Reina
19 Titus Bramble16 Sotirios Kyrgiakos
Gary Caldwell23 Jamie Carragher
31 Maynor Figueroa22 Emiliano Insua
17 Emmerson Boyce20 Javier Mascherano
24 James McCarthy21 Lucas
27 Mohamed DiameSteven Gerrard
18 Marcelo Moreno15 Yossi Benayoun
Paul Scharner17 Maxi Rodríguez
20 Hugo RodallegaFernando Torres
14 Charles N'Zogbia18 Dirk Kuyt
Youl'll Never Walk Alone!

07 March 2010

MSL : Selangor - 4 vs Kedah - 0



Puas hati! Itulah perasaan aku bila tengok game ni malam semalam. Bimbang Selangor beraksi hambar seperti perlawanan menentang Pulau Pinang tempoh hari, tetapi perlawanan bertenaga disajikan oleh pemain-pemain Selangor. Dengan deretan peluang untuk menjaringkan gol, hanya 4 jaringan gol dihadiahkan kepada penyokong-penyokong Selangor yang dianggarkan seramai 10 ribu orang. Kira OK la tu kan... ;p

Gol yang dicari Selangor menjelma pada minit ke-26 setelah Safee bijak melihat Helmi terkeluar daripada posisinya dengan melakukan rembatan kencang kaki kiri dari luar kotak penalti yang terus menerjah penjuru kiri gawang gol Kedah. Hanya tiga minit selepas itu, Selangor pula berjaya memperolehi gol kedua selepas Amirulhadi menyudahkan gerakan satu duanya bersama Hardi Jaafar.

Pasukan pelawat dari utara bimbingan Ahmad Yusof, terus tersungkur dengan sepakan lambung ketua pasukan, Amri yang memerangkap penjaga gol Helmi Eliza Elias pada minit ke-60. Minit ke-76 pula menyaksikan Amirulhadi merembat separuh voli setelah mendapat umpanan lintang pemain gantian, D. Surendran dari sebelah kanan untuk melengkapkan kemenangan Selangor.

Dengan kemenangan besar itu, Selangor kekal di tangga teratas Liga Super dengan 22 mata selepas mengharungi sembilan perlawanan.

SELANGOR: 21.Hamsani Ahmad, 3.Razman Roslan (19.D.Surendran), 5.Khairul Anuar Baharum, 6.Nasriq Baharom, 15.P.Gunalan, 20.Amirulhadi Zainal (16.Azrine Efendy Saduddin), 12.Bunyamin Umar, 14.Hardi Jaafar, 8.Safiq Rahim, 17.Amri Yahyah (c), 10.Safee Sali (23.R.Surendren).

KEDAH: 1.Helmi Eliza Elias, 17.V.Thirumurugan, 3.Shahril Faizal Sharifuddin, 20.Khairul Helmi Johari, 21.Sabre Mat Abu, 7.Baddrol Bakhtiar, 8.Shahrulnizam Mustafa (c) (6.Shafizan Hashim), 29.Arfan Rasyid (24.Faizal Abu Bakar), 9.Azmi Muslim, 13.Saramsak Kram (27.Aminuddin Azmi), 14.Azlan Ismail.

PERLAWANAN SETERUSNYA

SELASA (9 MAC 2010)


                                           POS MALAYSIA FC VS SELANGOR

 (STADIUM SELAYANG)
Youl'll Never Walk Alone!

01 March 2010

BPL : Liverpool - 2 vs Blackburn Rovers - 1

Setelah sekian lama menunggu akhirnya Torres kembali dalam kesebelasan utama Liverpool. Perlawanan ini sangat penting supaya Liverpool tidak tercicir mata lagi kerana pencabar-pencabar terdekatnya menang minggu ini.

Pada separuh masa pertama, Liverpool bermula cemerlang apabila membuka jaringan dari gerakan menarik oleh Captain Fantastic iaitu Steven Gerrard pada minit ke-20 perlawanan. Bagaimanapun Carragher memberikan Blackburn sepakan penalti hasil dari situasi kelam kabut yang menyebabkan bola terkena tangannya. Keith Andrews menyempurnakan penalti tersebut pada minit ke-40 walaupun kelihatan Reina hampir menyelamatkannya.


Bagaimanapun kedudukan ini tidak lama. Liverpool kembali mendahului apabila Torres kembali dengan sentuhan jaringannya pada minit ke-44 hasil hantaran Maxi Rodríguez.

Pada separuh masa kedua, Liverpool berhempas pulas mempertahankan kelebihan yang ada terutama sekali pada 10 minit terakhir perlawanan. Reina menjadi penyelamat apabila berjaya menyelamatkan tandukan Christopher Samba yang hampir-hampir menerjah ke gawang Liverpool.

Akhirnya kedudukan 2-1 ini kekal hingga tamat perlawanan. Memang mencemaskan. 3 mata berharga ini begitu penting buat Liverpool. Semoga langkah kemenangan ini berterusan. Oh  yeaaahhhh..... Good luck Liverpool!

Liverpool 2 - 1 Blackburn Rovers

Scoring Summary
Liverpool Blackburn Rovers
Steven Gerrard (20)Keith Andrews (pen 40)
Fernando Torres (44)
Match Stats

Liverpool Blackburn Rovers
Shots (on Goal) 13(3) 14(8)
Fouls 11 25
Corner Kicks 4 5
Offsides 2 1
Time of Possession 55% 45%
Yellow Cards 1 5
Red Cards 0 0
Saves 7 1
Match Information
Stadium: Anfield, England
Attendance: 42,795
Match Time: 15:00 UK
Official(s):
Alan Wiley (Referee)
Teams
Liverpool Blackburn Rovers
25 Pepe ReinaPaul Robinson
Daniel AggerGael Givet
23 Jamie CarragherChristopher Samba
12 Fabio Aurelio21 Martin Olsson
20 Javier Mascherano27 Míchel Salgado
21 Lucas12 Morten Gamst Pedersen
Steven Gerrard17 Keith Andrews
15 Yossi Benayoun15 Steven Nzonzi
17 Maxi Rodríguez23 David Hoilett
Fernando Torres18 El-Hadji Diouf
18 Dirk Kuyt22 Nikola Kalinic
Youl'll Never Walk Alone!

27 February 2010

MSL : Pulau Pinang - 0 vs Selangor - 1



Selangor melebarkan penguasaan di tangga teratas Liga Super setelah mencatat kemenangan tipis 1-0 ke atas Pulau Pinang di Stadium Batu Kawan malam tadi. Walaubagaimanapun perlawanan tersebut berlangsung hambar dan membosankan.

Jaringan Rudie Ramli pada minit ke-77 memberikan tiga mata berharga kepada skuad Red Giants apabila lorongan cantik pemain gantian Mohd. Safee Sali berjaya memberikan mata berharga buat Selangor.

Turun tanpa gandingan Amri Yahyah dan Safee Sali, ternyata Selangor menghadapi kesukaran untuk menembusi benteng tuan rumah walaupun memperolehi beberapa peluang keemasan namun digagalkan sama ada oleh penyudah lemah atau kehebatan penjaga gol lawan Amir Omar Khata.

Keputusan tipis itu bagaimanapun membuatkan Selangor menarik nafas lega kerana berjaya menjarakkan lima mata dengan Terengganu di tangga kedua yang kini mengutip 14 mata. Selangor kini mengumpul 19 mata selepas lapan perlawanan manakala Skuad Harimau Kumbang terus menghuni dasar liga dengan hanya empat mata hasil satu kemenangan dan satu seri.

SELANGOR: 21-Mohd Hamsani Ahmad, 3-Razman Roslan, 5-Khairul Anuar Baharom, 11-Mohd Zaiza Zainal Abidin, 20-Amirulhadi Zainal, 23-R.Surendren (10-Safee Sali), 14-Hardi Jaafar, 15-P.Gunalan (c), 9-Rudie Ramli (25-Fazilidin Khalid), 8-Safiq Rahim, 18-Liew Kit Kong (4-Mohd Asraruddin)

PERLAWANAN SETERUSNYA

SABTU (6 MAC 2010)

                                                        SELANGOR VS KEDAH

(STADIUM SHAH ALAM)
Youl'll Never Walk Alone!

26 February 2010

Europa League : Unirea Urziceni 1 - vs Liverpool - 3 (Aggregate 1-4)

Liverpool mengesahkan kedudukannya dalam 16 pasukan terakhir saingan Europa League apabila berjaya menewaskan Unirea Urziceni di Bucharest, Romania pada perlawanan kedua ini dengan jaringan 1-3. Liverpool layak dengan aggregate 1-4 setelah menang perlawanan pertama di Anfield dengan jaringan 1-0.

Pasukan dari Romania ini bagaimanapun bermula cemerlang apabila berjaya mendahului dengan jaringan Bruno Fernandes hasil dari sepakan sudut yang tidak dicabar oleh mana-mana pemain Liverpool. Jaringan tersebut menyamakan aggregate dan meresahkan penyokong-penyokong setia Liverpool.



Tetapi itu semua hanyalah sementara. Liverpool kembali mempunyai kelebihan apabila Mascherano melakukan jaringan dari jarak jauh sebelum Ryan Babel membolosi gawang Unirea dari jarak dekat. Steven Gerrard kemudian memastikan kedudukan Liverpool tidak tergugat apabila menjaringkan gol pada separuh masa kedua untuk melayakkan Liverpool ke pusingan seterusnya untuk bertemu Lille pada 11 Mac nanti.

Namun kejayaan Liverpool ini disulami keresahan apabila pertahanannya Martin Skrtel disahkan  mengalami kecederaan patah metatarsal. Dengan kecederaan itu memaksa Rafa untuk memilih defender yang ada samada Phillipp Degen atau Martin Kelly untuk perlawanan menentang Blackburn Ahad ini.

Tak habis-habis dengan injury. Bila Benayoun dan Torres dah OK, yang lain pulak yang tak OK.  Dah la aku tengok defends sekarang ni huru hara sikit. Haihhhh... Ada je masalahnya.

Unirea Urziceni 1 - 3 Liverpool 

Scoring Summary
Unirea Urziceni Liverpool
Joao Bruno Fernandes (18)Javier Mascherano (29)
Ryan Babel (40)
Steven Gerrard (57)
Match Stats

Unirea Urziceni Liverpool
Shots (on Goal) 7(2) 6(5)
Fouls 8 17
Corner Kicks 8 5
Offsides 1 0
Time of Possession 36% 64%
Yellow Cards 3 2
Red Cards 0 0
Saves 7 4
Match Information
Stadium: Unirea Valahorum Stadium
Attendance: 25,000
Match Time: 18:00 UK
Official(s):
Stefan Johannesson (Referee)

Teams
Unirea Urziceni Liverpool
Giedrius Arlauskis25 Pepe Reina
24 Vasile Maftei23 Jamie Carragher
22 Joao Bruno FernandesDaniel Agger
George Galamaz37 Martin Skrtel
23 Valeriu Ionut Bordeanu22 Emiliano Insua
8 Sorin ParaschivSteven Gerrard
32 Iulian Apostol15 Yossi Benayoun
10 Razvan Paduretu20 Javier Mascherano
30 Sorin Frunza21 Lucas
25 Marius Onofras19 Ryan Babel
Marius Bilasco24 David Ngog
Youl'll Never Walk Alone!

24 February 2010

AFC Cup : Selangor - 0 vs Becamex Binh Duong FC - 0



Perlawanan pertama Selangor dalam AFC Cup berakhir dengan keputusan seri 0-0 dengan pasukan dari Vietnam iaitu Becamex Binh Duong FC. Walaupun turun dengan sorakan kira-kira 5,000 penyokong sendiri, barisan serangan Selangor yang diketuai Mohd Safee Sali gagal untuk menghasilkan sebarang gol.

Skuad Gergasi Merah yang turun tanpa khidmat pemain import, bagaimanapun tidak gentar untuk menyaingi lawan yang memiliki tiga pemain dari Brazil, Afrika Selatan dan Nigeria.

Sayangnya, ketumpulan penyudah terus menjadi penghalang terbesar Selangor, malah ia dijangka memberi masalah buat pasukan itu kembali untuk perlawanan kedua menentang Sri Wijaya dari Indonesia di Palembang, 16 Mac ini.

Bagaimanapun pelawat jelas tidak dapat mudah meratah wakil dari Malaysia selepas membelasah Kedah 8-2 pada saingan suku akhir, tahun lalu ketika Selangor menjelmakan aksi membanggakan dan seharusnya mencuri tiga mata andai percubaan daripada Safee Sali pada babak kedua tidak terkena tiang.

Dengan keputusan seri 0-0 ini, kesemua pasukan di dalam Kumpulan F berkongsi satu mata apabila satu lagi perlawanan di antara wakil Maldives, Victory dan wakil Indonesia Sriwijaya FC turut berkesudahan tanpa jaringan.

SELANGOR: 21-Mohd Hamsani Ahmad, 3-Razman Roslan, 5-Khairul Anuar Baharom, 6-Mohd. Nasriq Baharom, 7-Farderin Kadir (20-Amirulhadi Zainal), 10-Safee Sali, 12-Mohd. Bunyamin, 14-Hardi Jaafar, 15-P.Gunalan, 17-Amri Yahyah (c) (8-Safiq Rahim), 18-Liew Kit Kong (4-Mohd. Asraruddin)

BINH DUONG FC: 1-The Anh (GK), 2-Hoang Vuong, 4-Tran Chi Cong, 5-Nguyen Minh Chuyen (24-Chau Phong Hoa), 6-Vu Phong, 7-Kesley Huynh Alves, 8-Giang 9-Elenildo de Jesus, 10-Kubheka Philani Bhekizizwe, 15-Egbo Osita, 20-Quang Thanh (c)

 PERLAWANAN SETERUSNYA

SABTU (27 FEBRUARI 2010)

PULAU PINANG VS SELANGOR

(STADIUM BATU KAWAN)
Youl'll Never Walk Alone!

22 February 2010

BPL : Manchester City - 0 vs Liverpool - 0



Perlawanan penting bagi persaingan mendapatkan slot ke Champions League musim depan menjadi pertaruhan malam ini. Dengan perbezaan jurang hanya 1 mata yg membezakan Manchester City (currently 4th place) dan Liverpool (currently 5th place), kedua-dua pasukan ini tahu bahawa kemenangan adalah sesuatu yang WAJIB.

1st half menyaksikan perlawanan yang hambar di mana Liverpool ketandusan jentera serangan yang berkesan. Kelihatan pula barisan bentengnya yang sering kali melakukan kesilapan mudah yang hampir memberikan kelebihan kepada pihak lawan. Hanya tandukan sipi Skrtel dari sepakan penjuru Gerrard pada penghujung babak pertama merupakan percubaan berbahaya dari Liverpool.

Terubat sedikit kekecewaan apabila melihat Torres diletakkan sebagai pemain simpanan. Kelihatan juga Benayoun. Haih... bila la korang dapat main ni...begitu terasa kehilanganmu... ahahaha...

2nd half juga tidak banyak berubah. Kemasukan Benayoun dan Torres juga tidak berhasil namun sedikit sebanyak mengubah cara serangan Liverpool. Apa yang menarik ialah sebanyak 6 kad kuning dilayangkan kepada pemain Liverpool. Sehingga tamat permainan kedudukan tetap sama, seri tanpa jaringan.

Akibat keputusan ini, Tottenham Hotspur melonjak ke tangga ke-4 manakala Liverpool jatuh ke tangga ke-6. Pemburuan slot ke Champions League ini masih terbuka jadi The Reds tidak harus mencicirkan mata lagi selepas ini. Diharap kehadiran semula Torres dan Benayoun dapat menjana semula serangan Liverpool untuk kembali menggegar! Come on Liverpool!

Manchester City 0 - 0 Liverpool

Scoring Summary
Manchester City Liverpool
Match Stats

Manchester City Liverpool
Shots (on Goal) 5(1) 7(1)
Fouls 9 15
Corner Kicks 8 6
Offsides 3 2
Time of Possession 44% 56%
Yellow Cards 1 6
Red Cards 0 0
Saves 1 1
Match Information
Stadium: City of Manchester Stadium, England
Attendance: 47,203
Match Time: 15:00 UK
Official(s):
Peter Walton (Referee)
Teams
Manchester City Liverpool
Shay Given25 Pepe Reina
19 Joleon LescottDaniel Agger
33 Vincent Kompany37 Martin Skrtel
Wayne Bridge22 Emiliano Insua
Pablo Zabaleta23 Jamie Carragher
18 Gareth Barry20 Javier Mascherano
34 Nigel De Jong21 Lucas
25 Emmanuel Adebayor17 Maxi Rodríguez
Stephen Ireland19 Ryan Babel
11 Adam Johnson18 Dirk Kuyt
Shaun Wright-PhillipsSteven Gerrard


Youl'll Never Walk Alone!

21 February 2010

FA Cup : PKNS FC - 1 vs Selangor - 0

Mungkin kerana sudah berasa selesa dengan kemenangan 2-0 pada perlawanan pertama di Shah Alam tempoh hari, Selangor beraksi hambar dan hampir pulang dengan kekecewaan. Bagaimanapun Selangor tetap ke suku akhir dengan agregat 2-1.

Meskipun ketinggalan 0-2 secara agregat, skuad PKNS bimbingan Haji Abdul Rahman Ibrahim tidak mudah mengalah sebaliknya menghadirkan detik cemas buat Selangor apabila mendahului pada pertengahan babak pertama menerusi jaringan Alafi Mahmud untuk merapatkan jurang. Namun kekentalan barisan pertahanan Selangor di samping ketumpulan jentera serangan pasukan tuan rumah menjadikan kedudukan 1-0 kekal sehingga wisel penamat dibunyikan.



Lawan Selangor di suku akhir nanti ialah Pos Malaysia yang membuat kejutan dengan menyingkirkan Felda United dalam satu lagi perlawanan pusingan kedua. Selangor akan membuka tirai Piala AFC Kumpulan F menentang wakil Vietnam, Binh Duong FC di Stadium Shah Alam, Selasa ini.

PKNS: 1-Saiful Amar Sudar, 2-Mohd. Hazrul Shah, 3-Aizulridzwan Razali,4-Fadhil Hashim (c), 5-Khairi Zainuddin, 15-Hairul Nizam Haniff, 23-Azrif Nasrulhaq Badrul, 18-Fitri Omar, 12-K.Premananthan (8-Fairuz Montana), 10-Alafi Mahmud (25-Khairul Anuar Ramly), 11-Zamri Hassan  

SELANGOR: 21-Hamsani Ahmad, 3-Razman Roslan, 5-Khairul Anuar Baharum, 6-Nasriq Baharom, 15-P.Gunalan, 20-Amirulhadi Zainal (4-Asraruddin Putra Omar), 8-Safiq Rahim, 14-Hardi Jaafar, 7-Farderin Kadir (18-Liew Kit Kong), 17-Amri Yahyah (c),10-Safee Sali (9-Rudie Ramli)

PERLAWANAN SETERUSNYA

SELASA (23 FEBRUARI 2010)


          SELANGOR VS BINH DUONG FC

(STADIUM SHAH ALAM)
Youl'll Never Walk Alone!

19 February 2010

Europa League : Liverpool - 1 vs Unirea Urziceni - 0

Setelah biasa sebelum ini bangun pkl 4 pagi di hari Rabu atau Khamis untuk menyaksikan Liverpool beraksi di Champions League, sesuatu yang baru tercipta apabila aku bangun pada pagi Jumaat untuk menyaksikan Liverpool beraksi di Europa League. ehehehe....

1st half Liverpool menyerang bertubi-tubi ke arah kubu Unirea Urziceni. Gerrard dan Ngog mempunyai peluang terbaik untuk menjaringkan gol tetapi tiada penyudah yang berkesan. Mahu tidak mahu Liverpool perlu mencari gol yang selesa pada 2nd half untuk mencari bekalan selesa bila bertandang ke Romania nanti.

2nd half juga tidak banyak berubah. Liverpool seolah-olah buntu. Sebab itu Rafa memasukkan penyerang muda iaitu Dani Pacheco dan Ryan Babel bagi menambah sengat jentera serangan. Tunggu punya tunggu punya tunggu...


Akhirnya hasil kombinasi 2 pemain gantian itu berjaya membuahkan hasil pada minit ke-81 apabila Ngog menyudahkannya melalui flying header untuk Liverpool mendahului 1-0. Walaupun menang, keputusan ini agak mengecewakan kerana Liverpool sepatutnya mendapatkan seberapa banyak gol yang mungkin kerana Liverpool menguasai sepenuhnya perlawanan ini.

Satu perkara menarik yang dapat dilihat dalam perlawanan ini ialah kehadiran 2 pembantu pengadil tambahan yang masing-masing berada di belakang garisan kedua-dua pintu gol. Bertindak sebagai "human camera", mereka ini akan membantu pengadil membuat keputusan di dalam kotak penalti. Masih dalam proses experiment, jika berjaya kaedah ini akan diperluaskan untuk EURO 2012 Qualifiers.

Tapi mcm tak berguna je bila Mascherano jelas dikasari berhampiran kotak penalti, tapi referee hanya bagi corner kick je... ;p

Liverpool 1 - 0 Unirea Urziceni 


Scoring Summary
Liverpool Unirea Urziceni
David Ngog (81)
Match Stats

Liverpool Unirea Urziceni
Shots (on Goal) 21(11) 4(1)
Fouls 15 8
Corner Kicks 14 1
Offsides 1 0
Time of Possession 59% 41%
Yellow Cards 1 2
Red Cards 0 0
Saves 2 10
Match Information
Stadium: Anfield, England
Attendance: 40,450
Match Time: 20:05 UK
Official(s):
E Braamhaar (Referee)
Teams
Liverpool Unirea Urziceni
25 Pepe Reina Giedrius Arlauskis
23 Jamie Carragher 19 Pablo Brandan
12 Fabio Aurelio 24 Vasile Maftei
Daniel Agger 22 Joao Bruno Fernandes
37 Martin Skrtel George Galamaz
Steven Gerrard 8 Sorin Paraschiv
11 Alberto Riera 32 Iulian Apostol
Alberto Aquilani 10 Razvan Paduretu
20 Javier Mascherano 30 Sorin Frunza
18 Dirk Kuyt 25 Marius Onofras
24 David Ngog Marius Bilasco

Youl'll Never Walk Alone!

17 February 2010

FA Cup : Selangor - 2 vs PKNS FC- 0



Selangor bangkit daripada 'tempoh rehat yang lama' untuk memulakan aksi mempertahankan mahkota Piala FA dengan nota ceria menewaskan PKNS 2-0 dalam perlawanan pertama, pusingan kedua di Stadium Shah Alam, malam tadi.

Selepas diberi laluan percuma pada pusingan pertama, skuad Merah Kuning bimbingan K Devan mendapati sukar untuk kembali ke rentak garang yang ditampilkan pada permulaan musim dan perlu menunggu sehingga minit ke-43 untuk menyaksikan rembatan kaki kiri Mohd Farderin Kadir menuju tiang kiri PKNS sebelum menerjah masuk ke dalam gawang.

Selepas rehat, gerakan barisan hadapan tuan rumah semakin tumpul yang memaksa jurulatih pasukan, K Devan memasukkan R Surendren bagi menggantikan Safee Salee pada minit ke-62. Sejurus itu rentak permainan mula berubah dan Selangor kembali mendominasi perlawanan pertama di kejohanan, musim ini.

Selangor menggandakan kelebihan menerusi gol R Surendren yang tampil menanduk masuk hantaran lintang cantik Safiq Rahim untuk menewaskan penjaga gawang PKNS, Saiful Amar Sudar pada minit ke-87.
Sebelum itu, pelawat mendapat peluang terbaik pada minit ke-75 hasil gerakan K Premanathan, namun percubaannya sekadar melepasi palang gol Selangor.

Kemenangan itu meletakkan Selangor pada landasan betul dalam usaha mengekalkan kejuaraan - sekali gus memberi laluan sukar buat ‘adiknya’ menjelang pertemuan timbal balik, pusingan kedua di Stadium MBPJ, Kelana Jaya, Sabtu ini.

SELANGOR: 21-Hamsani Ahmad, 3-Razman Roslan, 5-Khairul Anuar Baharum, 6-Nasriq Baharom, 15-P.Gunalan, 20-Amirulhadi Zainal (4-Asraruddin Putra Omar), 8-Safiq Rahim, 14-Hardi Jaafar, 7-Farderin Kadir, 17-Amri Yahyah (c) (9-Rudie Ramli), 10-Safee Sali (23-R.Surendren).

PKNS: 1-Saiful Amar Sudar, 9-P.Rajes, 5-Khairi Zainuddin, 15-Hairul Nizam Haniff, 4-Fadhil Hashim (c), 23-Azrif Nasrulhaq Badrul, 8-Fairuz Montana Zainal Abidin (18-Fitri Omar), 12-K.Premananthan (14-G.Mahathevan), 3-Aizulridzwan Razali, 24-Khairul Akhyar Husain (10-Alafi Mahmud), 11-Zamri Hassan.

PERLAWANAN SETERUSNYA

SABTU (20 FEBRUARI 2010)

    PKNS FC VS SELANGOR

(STADIUM MBPJ)
Youl'll Never Walk Alone!
Related Posts with Thumbnails